- 121 berichten
- 29 meningen
* denotes required fields.
* denotes required fields.
- 121 BERICHTEN
- 29 MENINGEN
zoeken in:
Vorige1234Volgende
cucciolo
- 491 berichten
- 1083 stemmen
19 september 2013, 00:54 uur
koho schreef:
Alleen waarom moet Robert Dudley (Earl of Leicester) aan het einde deel uitmaken van dat complot? Om het "verraad" in de film dramatischer te maken? .
Dat was precies waar ik ook mee zat! Ik vond het zelfs ongeloofwaardig overkomen dat hij werkelijk in dat complot zat, en het is me eigenlijk nog steeds niet duidelijk of ie er echt in zat, of dat het hem in zn schoenen is geschoven. Als ie er echt in zat kwam dat in ieder geval niet over, want hij kwam veels te goedaardig en eeriljk over. Wat ik ook vreemd vond is de rol van de adviseur/beschermheer van Elizabeth en wat zijn motieven waren van hoe hij Elizabeth bespeelde. Hij was vanaf het begin toch al een slechterik? Toen ie zn eigen zoon (meen ik) vermoordde?
missl
- 3866 berichten
- 5442 stemmen
13 augustus 2014, 12:27 uur
Mooi verhaal over de koningin van Engeland en hoe dit en die tijd ging met gelovigen. De makers hebben dit goed uitgewerkt daar je precies wist waar men in die tijd mee bezig was en over nadacht (wat in deze tijd echt absurd is) Ik weet niet hoe waarheidgetrouw het is, mijn kennis van deze geschiedenis gaat niet verder dan de 1e en de laatste 10 min van de film. De sfeer is goed neergezet en Blanchett speelt fantastisch. Bijrol van Cassel is ook funny.
Movsin
- 7977 berichten
- 8255 stemmen
4 oktober 2014, 17:27 uur
Schitterende enscenering en als historisch gegeven interessant.
Over Hendrik VIII en wat er rond draaide en er op volgde geraakt men werkelijk niet uitgepraat en voor uiteraard Britse filmmakers een bodemloze bron aan gegevens en inspiratie.
In ieder geval, deze "Elizabeth" is indrukwekkender dan wat dezelfde cineast jaren later met "Elizabeth : the Golden Age" neerzette.
Zoals gezegd, schitterende decors en costumering, wonderbaarlijk geslaagde sfeerschepping (de openingsscène zet reeds de trend), prachtige fotografie en verbluffend goede vertolkingen.
Historiek dat tot leven komt.
Roger Thornhill
- 5719 berichten
- 2280 stemmen
20 oktober 2014, 12:11 uur
Prachtige film die voor mij om de een of andere reden nèt datgene mist waardoor het echt een klassieker zou zijn. Misschien omdat de film zó propvol zit met beroemde gezichten dat je soms meer op de acteurs dan op de personages let – Daniel Craig was toen natuurlijk nog niet zo bekend (om nog maar te zwijgen van de hier pas 13 jaar oude Lily Allen als hofdametje), maar Angus Deayton in een minirolletje, John Gielgud in twee korte scènes, Kathy Burke (Waynetta Slob, zegt die naam iemand nog iets?), Eric Cantona enzovoorts, het is allemaal een beetje veel van het goede. Gelukkig stijgt Cate Blanchett zoals gebruikelijk overal bovenuit, in een al met al toch wel indrukwekkende film. (En ook Geoffrey Rush is ijzersterk, maar ja, dat is dan ook zó'n lekker vileine rol...)
des1
- 1696 berichten
- 975 stemmen
25 maart 2015, 18:56 uur
Overweldigend mooie film, waarin alles op z'n plaats lijkt. Goed geacteerd (met name Blanchet en Rush), intrige, spanning, tragedie - het is er allemaal in overvloed. Blij dat dit soort films (historisch kostuum-drama) nog gemaakt worden. En Rush is helemaal niet zo vilein als hierboven wordt gesuggereerd, maar is tot op de letter wat Duitsers een Real Politiker noemen. Doen wat noodzakelijk is om de kroon in stand te houden, want alleen zo kan Engeland voortbestaan. Verraad van katholieke onderdanen moet gestraft worden.
Thorongil
- 1515 berichten
- 541 stemmen
2 juni 2015, 17:18 uur
Gisteren na 2 weken eindelijk de 4e seizoenen van the Tudors kunnen afkijken en deze (en de sequel) staat nu op het menu één dezer dagen. Erg fijn om de Engelse geschiedenis chronologisch te volgen als serie met White Queen (War Of The Roses), The Tudors enzovoort. Zelfde schrijver als The Tudors en heeft een acadamy award gewonnen dus ben benieuwd.
Tibo2000
- 1 berichten
- 1 stemmen
6 november 2015, 12:19 uur
Ik vond het een geweldige film met prachtige decors en mooie kostuums.Het verhaal is heel droevig maar ook spannend.De eenzaamheid van Elizabeth is droevig en de komplotten,moordpogingen en moorden zijn wel spannend om te volgen.Er zijn ook enge scènes zoals de onthoofdingen,martelingen en de brandstapel.Cate Blanchet is een hele goeie actrice met veel emoties en diepgang die koningin Elizabeth heel goed vertolkt.Ook Geoffrey Rush(Sir Walsingham) en Joseph Fiennes(Robert Dudley) acteren ook fantastisch.Het verhaal zit heel goed in elkaar.
Het is een hele goede historische film met een indrukwekkende cast.Een aanrader voor iedereen die houdt van geschiedenis.
RuudC
- 4636 berichten
- 2529 stemmen
15 februari 2016, 10:33 uur
Fijn historisch drama met een geweldige Cate Blanchett in de hoofdrol. Elizabeth vertolkt een interessant stukje Britse geschiedenis en het politieke gekonkel en de prachtige decors spelen daarbij een belangrijke rol. Het valt op dat er veel topacteurs (in spe) rondlopen. Shekhar Kapur heeft daar een neusje voor, zo blijkt. De film is ook opvallend bloederig. Zeker omdat er geen gevechten plaatsvinden. Pluspunten voor de hertog van Anjou. Man, wat het ik gelachen!
Noodless
- 9413 berichten
- 5919 stemmen
30 oktober 2016, 18:12 uur
Dit jaar ergens de film The Other Boleyn Girl (2008) gezien en door het einde van de film was ik wel benieuwd naar deze film omdat hier het verhaal verder wordt gezet van de jonge Elisabeth die ondanks heel wat politieke invloeden en tegenstanders de weg vindt om haar land te redden en uit te groeien tot een ijzersterke koningin die uiteindelijk 40 jaar weet te regeren over haar land. Een soort ijskoude heilige maagd die voor de mensen een goddelijk beeld moest dienen in tijden van onrust en oorlogen. Prima vertolkingen, vooral Cate Blanchett als koningin Elisabeth is een ware troef. Ook een pluim voor de mooie decors. 7/10
Flavio
- 4622 berichten
- 4902 stemmen
28 februari 2017, 11:25 uur
Goed historisch drama ziet er soms prachtig uit, duidelijk geïnspireerd door Britse schilderijen van die tijd. Ook Blanchett lijkt soms sprekend op de portretten van de Virgin Queen, zij is uitstekend als aanvankelijk charmante dame en uiteindelijk trotse en statige koningin. De scene dat zij afrekent met al haar vijanden had wel wat van The Godfather trouwens. Rush is een fijne acteur en had ook een leuke rol. Ook een goede rol weer van Fanny Ardant die vaak dit soort rollen lijkt te spelen. Fiennes vond ik niet zo sterk, niet zozeer omdat er geen "chemie" tussen hem en Blanchett was, maar omdat alle emoties (gereserveerdheid, lust, liefde, twijfel) vrijwel allemaal met dezelfde droevige hondenblik werden gespeeld. En een aparte rol voor Daniel Craig - hij komt ook in deze film uit de zee lopen trouwens, zo origineel was die scene dus niet in Casino Royale.
Verder tal van bekende gezichten, waarbij dat soms wat onnodig afleidde (Eric Cantona bijvoorbeeld), maar meestal ging dat goed.
Het verhaal ging wat te veel van de hak op de tak, zelfs al heeft de regisseur gekozen voor maar een korte periode uit het leven van Elizabeth, het voelde soms toch nog te vol aan.
An-Sofie
- 1 berichten
- 1 stemmen
3 november 2017, 12:44 uur
Elizabeth (1998)
Het mooie verhaal over de regeerperiode van Elizabeth l . Met veel spanning, actie en ook een beetje romantiek.
Regisseur: Shekhar Kapur
Belangrijkste personages:
- Cate Blanchett (Elizabeth)
- Geoffrey Rush (Francis Walsingham)
- Christopher Eccleston ( Thomas Howard)
- Joseph Fiennes ( Robert Dudley)
- Richard Attenborough ( William Cecil)
Genre: Biografie/geschiedenis/drama
Release : 14 oktober 1998
De film gaat over de protestantse Elizabeth l van Engeland. Ze wordt gekroond tot koningin nadat Mary overlijdt. De rest van de film gaat over Elizabeth die het arme Engeland zo goed mogelijk probeert te leiden. Maar dat gaat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Er zijn namelijk heel veel andere mensen die ook graag koning/koningin wilden worden. Daarom zou ze eigenlijk de troon moeten veilig stellen. Voor nakomelingen zorgen dus, maar dat gaat niet zo makkelijk als gedacht…
Zwakke punten: soms is het verhaal wat te langdradig. Bv: als ze aan het dansen zijn of de gesprekken met de adviseurs.
Sterke punten: het leven van Elizabeth wordt heel erg duidelijk voorgesteld. Ook het leven in die tijd wordt realistisch voorgesteld. Het is heel kil en ongezellig in het kasteel, wat dan wel typisch is voor het leven in een kasteel in die periode.
Ik vond de film heel interessant maar eigenlijk ook wel saai. Er gebeurt niet zo heel veel in de film. Ik hou ook gewoon niet echt van historische films, maar dat is dan ook weer mijn mening.
Tarkus
- 6409 berichten
- 5314 stemmen
29 juli 2018, 09:14 uur
Tarkus schreef:
(quote)
Heb de film nogmaals bekeken, na de aankoop ervan, en heb m'n score verhoogd naar 5 sterren, want dat is deze film dubbel en dik waard.
Wat betreft het in beeld brengen van de locaties, op groot scherm merk je daar al veel minder van en het zou onterecht zijn om daar een halve ster voor af te trekken.
Het is een wondermooie film die ik iedereen kan aanraden !!
Heb ondertussen ook al het vervolg gezien en wat ik daarvan denk kan je ook lezen bij de recenties.
Na 10 jaar eens opnieuw bekeken, en ik blijf dit (samen met de tweede) een van de beste historische films vinden.
Prachtig in beeld gebracht met sublieme vertolkingen.
baspls
- 4118 berichten
- 1673 stemmen
22 september 2018, 12:16 uur
Elizabeth is de geromantiseerde vertelling van hoe The Virgin Queen op de troon kwam en van Engeland voorgoed een Protestants land maakte, ondanks de vele pogingen van Spanje, Frankrijk en Katholieke Britten om dit te voorkomen. Tegelijkertijd is ze ook verwikkeld in een tragische liefdesgeschiedenis.
Visueel is er weinig mis met de film. Regisseur Shekhar Kapur is vrij experimenteel in zijn cinematografie, maar dat maakt de film ook een stuk minder stijfjes. De kostuums en decors zijn behoorlijk indrukwekkend, al heb ik mijn twijfels over de historische juistheid van de kasteelinterieurs, ze waren wel prachtig vormgegeven.
De inhoud van de film vond ik behoorlijk ongenuanceerd en versimpeld. Shekhar Kapur, een Indiër, had nog nooit van Elizabeth I gehoord toen hij het script in zijn handen kreeg en het is duidelijk dat hij zich volledig heeft gebaseerd op het algemene Britse beeld van de geschiedenis (en daarmee bedoel ik vooral de mythes). De film is zeer anti-Katholiek en dat is op zich logisch wanneer je een positief beeld van de beroemde koningin wil schetsen, maar het wordt af en toe vrij grotesk. Ketterverbrandingen worden in geuren en kleuren uitgelicht, maar dat precies hetzelfde door Elizabeth werd gedaan met Katholieken wordt verzwegen. Maria Tudor wordt geportretteerd als een ontzettend lelijke, ziekelijke vrouw die praat met consumptie. De Katholieke adel en Bisschoppen hebben allemaal kwade koppen en zijn openlijk vrouwenhater door Elizabeth een 'hoer' te noemen, terwijl dat eigenlijk 'bastaard' moest zijn (het huwelijk van haar moeder was niet wettig volgens de Kerk). De rol van Daniel Craig als Priester-Huurmoordenaar in vol ornaat (een soort Balthasar Gerards) was ook een goed voorbeeld van simplificatie van het conflict tussen Katholiek en Protestant.
De leeftijden van vrijwel alle belangrijke personen zijn verkeerd geportretteerd in de film (de paus was al dood, Norfolk ook al bijna, raadsmannen 40 jaar oud en niet 80) en ook was veel adel die in de film als Katholiek wordt afgebeeld in werkelijkheid Protestants. Bovendien vind ik het twijfelachtig hoe Spanjaarden en Fransen in de film worden geportretteerd. Zongebruind is al bizar gezien adel niet op het veld werkt en blanke huid in heel Europa een schoonheidsideaal was. Maar waarom wordt Maria Tudor (geboren van een Spaanse moeder) dan wel puur Brits verbeeld maar Filips II (wiens vader in principe een Vlaming was) wel als puur Spaans. Als je naar portretten kijkt van Britse, Franse of Spaanse adel zie je eigenlijk nauwelijks verschillen op gezichtsbeharing en kledingstijl na.
Ik vond het jammer dat het conflict tussen Elizabeth en haar zus Maria Stuart niet in de film voorkwam omdat ik heel benieuwt was hoe ze haar dat zouden laten aanpakken, maar ik begrijp dat dat het onderwerp is van Elizabeth: The Golden Age. Al met al is het zeker geen onaardig historisch drama, zolang mensen zich realiseren dat het een gekleurd beeld is. Bepaalde historische gebeurtenissen waren erg treffend in beeld gebracht en Cate Blanchett speelde haar rol erg goed.
tineselosse
- 1 berichten
- 0 stemmen
26 september 2018, 09:11 uur
Elisabeth is een Britse historische dramafilm en kwam uit in 1998. De regisseur is Shekhar Kapur. Hij koos Kate Blanchett voor het hoofdpersonage Elizabeth I. Andere belangrijke personages zijn Sir Francis gespeeld door Geoffrey Rush, Thomas Howard gespeeld door Christopher Eccleston en Robert Dudley gespeeld door Joseph Fiennes. Het verhaal speelt zich af in 1558 wanneer koningin Maria I van Engeland overleed aan een tumor in de baarmoeder, waarna haar halfzus Elizabeth de nieuwe koningin zou worden. Elizabeth zat opgesloten omdat men bang was voor een complot voor het vermoorden van Maria, maar werd daarna bevrijd uit haar gevangenschap. Het hof wil dat Elizabeth zich verbindt met een edele of erfgenaam, of diverse prinsen zoals Hendrik van Anjou. Elizabeth had echter haar oog laten vallen op een jeugdliefde, Robert Dudley, graaf van Leicester. Haar adviseur William Cecil de Burghley wist af van de affaire maar probeert de koningin toch tot een huwelijk aan te zetten om de troon veilig te stellen.
Tijdens haar regeringsperiode kreeg ze met rivalen te maken zoals de hertog van Norfolk, een katholiek die via een samenzwering de koningin wil ombrengen. Ook rivale Maria van Guise, regentes van Schotland, maakte plannen met Frankrijk de Engelse troepen aan te vallen.
Dit verhaal is niet gebaseerd op een boek maar wel op de regeringsperiode van Elizabeth I. Er zijn heel wat sterke punten in het verhaal; je ziet hoe sterk Elizabeth zich houdt en hoe iedereen zich tegen haar keert, ook de priesters. Natuurlijk zijn er ook een paar zwakke punten; er staan fouten in de film, maar dit waren dingen waarvan men dacht dat het echt gebeurt was.
Naar onze mening was het een boeiende film, maar na een tijdje verloren we eventjes onze aandacht. We konden ons helemaal inleven in het personage van Elizabeth, haar leven werd goed beschreven.
IH88
- 9180 berichten
- 3119 stemmen
24 augustus 2019, 13:45 uur
“Observe, Lord Burghley, I am married. To England.”
Sterke film rond koningin Elizabeth the First. Ze zat op de troon van 1558 tot haar dood in 1603, en het wordt gezien als één van de belangrijkste en sterkste periodes in de geschiedenis van Engeland. De film zelf laat vooral de politieke intriges gezien, en het laat zien hoe Elizabeth de politiek naar haar hand zette.
En hoe ze de publieke opinie in haar voordeel wist uit te buiten. Scarface en The Godfather zijn er niets bij, en vooral op het laatst zitten er scenes in die aan het einde van The Godfather part 1 deden denken. Blanchett is ijzersterk, en ook acteurs als Rush, Mortimer en Joseph Fiennes weten allemaal indruk te maken. Je ziet dat de acteurs een theaterachtergrond hebben, en dat komt in Elizabeth wel van pas.
Sergio Leone
- 4148 berichten
- 2841 stemmen
11 mei 2020, 12:42 uur
Goed.
Een jonge Cate Blanchett zette zichzelf dik 20 jaar geleden op de kaart met deze film. Niet meer dan logisch, ze levert een sterke vertolking af als Elizabeth. Ik ben niet zo heel erg thuis in de geschiedenis van Engeland, des te meer vind ik het best interessant om dergelijke films een kans te geven. Het is spijtig dat hier enkele 'details' niet zouden kloppen, zoals leeftijden. Dat is zonde, want verder doet de film eigenlijk veel goed. Het politieke geneuzel komt er aardig uit, hoewel enkel Walsingham (een rol op het lijf geschreven van Geoffrey Rush!) een verstandige politieker (b)lijkt.
De aankleding lijkt mij piekfijn in orde. Het heerlijke bombastische sfeertje dat over de setting hangt vormt een geslaagd contrast met de politieke spelletjes tussen villeine typetjes. Om die intriges nog wat beter uit de verf te laten komen, had de film nog wat langer mogen duren. Dan had de finale misschien nog beter geweest. Niet elke tegenstander had mijn volle interesse en dan verliest een dergelijke afrekeningsronde wat kracht, ondanks dat ik wel fan ben van zo'n finale.
3,5
david bohm
- 2976 berichten
- 3271 stemmen
14 juni 2020, 15:16 uur
Op zich interessant zo'n waargebeurd verhaal van eeuwen geleden en ook de aankleding is zeker mooi gedaan. Acteerwerk is ook in orde. Jammer vind ik dat de focus geheel ligt op de intriges en de politieke spelletjes. Van mij had er wel iets van het leven van de gewone man getoond mogen worden het was nu wat eenzijdig gericht op de persoon van Elizabeth I.
Woland
- 4313 berichten
- 3531 stemmen
5 september 2020, 21:43 uur
Misschien ben ik een beetje verpest door Wolf Hall (en ben nu ook The Mirror & The Light aan het lezen), want daarbij vergeleken steekt Elizabeth wat bleekjes af. De intriges weten niet echt te intrigeren, en het kabbelt allemaal maar wat voort zonder dat de film me echt overtuigt of meesleept. Weliswaar prima geacteerd en fraai gekostumeerd, maar het blijft een wat lauwe en tamme middle-of-the-road kostuumfilm.
Lovelyboy
- 3340 berichten
- 2453 stemmen
13 september 2020, 00:33 uur
Aardig maar niet super, in de verkeerde volgorde uiteraard, na deel 2 nu dan deel 1. Hoewel inhoudelijk beter en interessanter dan deel 2, toch eigenlijk gewoon niet mijn genre.
Opkomst van Elizabeth komt aan bod, in een al even zo vlotte toon als het andere deel. Aardig is het gekonkel en alle politieke beslommeringen, zo ook de aankleding en locaties. Eigenlijk is er naast de ruime cast en het prima acteren weinig mis met de film en is het begrijpelijk dat de film goed boerde tijdens de Oscars van '99.
Ondanks enkele erg aardige momenten, krijgt het mij nooit in de greep en kan het me maar matig boeien. Al met al is een biografie/drama met een dergelijke achtergrond en toon gewoon weg niet mijn ding. Desondanks zit er wel genoeg kwaliteit in de film.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11611 berichten
- 4986 stemmen
8 oktober 2020, 00:02 uur
Prachtige film die ik een beetje heb onderschat door 'm door tijdgebrek in twee keer te hebben moeten kijken. Net geen 4,0* omdat het geen film is die me helemaal pakte, hoewel ze door de muziek en spel van o.a. Blanchette, Cassel en Ardant erg goed in de buurt kwamen. En Geoffrey Rush!
Erg mooie aankleding, sfeervol, maar ik weet te weinig van het onderwerp om de film echt goed tot met door te kunnen laten dringen.
Voorlopig 3,5*.
tommykonijn
- 5000 berichten
- 2251 stemmen
21 december 2020, 15:40 uur
Zeer degelijk Brits kostuumdrama over de markante Queen Elizabeth I. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je als kijker enigszins geïnteresseerd moet zijn in de (koninklijke) geschiedenis van Engeland, hoewel het niet zo is dat er twee uur lang niks gebeurt. De film is soms zelfs snoeihard en regisseur Shekhar Kapur windt er wat dat betreft geen doekjes om. De cast is indrukwekkend: Geoffrey Rush is weergaloos, maar ook onder meer Richard Attenborough, Kelly Macdonald, Daniel Craig en Joseph Fiennes komen goed uit de verf. De bloemen gaan echter naar Cate Blanchett, die het titelpersonage fantastisch neerzet. De film moet even warmdraaien, maar wist mij uiteindelijk moeiteloos te boeien. Naast het acteerwerk en het script is het ook genieten van de kostuums en decors, die maken dat de sfeer zeer authentiek voelt. Het vervolg van bijna 10 jaar later heeft ook zeker mijn interesse gewekt.
3,5*
eempag
- 388 berichten
- 344 stemmen
29 mei 2021, 11:06 uur
Zogenaamd historisch drama met de nodige artistieke vrijheid dat er voor zorgt dat het resultaat een opeenstapeling van onzin is.
Artistieke vrijheid. De echte geschiedenis was voor de makers blijkbaar niet boeiend genoeg terwijl het hier om misschien wel de grootste voorvechtster van (religieuze) vrijheid ging die er ooit geweest is.
De grootste voorvechtster omdat zij als vorstin de eerste was in een totaal andersdenkend Europa, en daar was echt moed voor nodig. De wereld, en niet alleen Engeland, heeft heel veel aan deze dappere vrouw te danken.
Een dappere vrouw die hier echter als een naïef tutje wordt neergezet.
Een vergiftigde jurk. Hoe bedenk je het.
anneloretaillieu
- 1 berichten
- 0 stemmen
12 mei 2022, 16:54 uur
De regisseur van de film is Shekhar Kapur. De film is geschreven door Michael Hirst. Het belangrijkste personage, Elizabeth I, wordt gespeeld door Cate Blanchett. In de film zijn acteurs Kathy Burke, Joseph Fiennes en Wiliam Cecil ook te zien. De film Elizabeth I is een Britse biografische dramafilm over de 16e eeuw en bevat veel historische elementen.
Automatisch gegenereerde beschrijvingDe première van de film was op 8 september 1998. Op deze datum werd ook het 55e internationale Filmfestival in Venetië gehouden. Een filmfestival wordt gehouden om film te promoten. Dit wordt meestal gedaan bij premières van films, ook de makers van Elizabeth deden dit. Later waren er nog twee premières, de ene in Londen, op 2 oktober 1998 en de andere was op 13 oktober 1998 in de Verenigde Staten. Elizabeth I werd uitgebracht in de bioscopen op 23 oktober in hetzelfde jaar van de première. De film werd op kritisch en commercieel vlak succesvol bekeken.
Elizabeth is het hoofdpersonage en ze wordt dan in de loop van de film nog koningin van Ierland, Frankrijk en Engeland. Koningin Mary I is de halfzus van Elizabeth en is de koningin in het begin van de film en in de loop van de film wordt ze vervangen door haar halfzus, Elizabeth. Robert Dudley en Richard Attenborough zijn Engelse staatsmannen. Richard was één van de belangrijkste adviseurs van koningin Elizabeth.
Mary is overleden aan een tumor. De tumor bevond zich in haar baarmoeder en ze wist dat ze niet meer lang te leven had dus moest ze wel een opvolger hebben. De opvolger is dan uiteindelijk Elizabeth geworden maar er was één probleem: zij was voor de prostestanten en Mary, haar stiefzus, was voor de katholieken waardoor er een conflict is ontstaan in de familie en ook in de gemeenschap. Elizabeth moest beloven om voor de rooms-katholieken te kiezen, anders mocht ze geen koningin worden. Nog voor Mary’s dood werd Elizabeth vrijgelaten uit de gevangenis. Na het overlijden van Mary werd Elizabeth de nieuwe koningin, maar zij moest ook met iemand trouwen. Elizabeth wou trouwen met Robert Dudley maar ze mocht niet van haar dienaar. Later liet ze de Franse François komen, maar zij wou niet met deze hoffelijke man trouwen waardoor er dan een oorlog is ontstaan. Uiteindelijk heeft ze besloten om niet trouwen en is ze maagd gebleven.
In de film praten ze oud Engels en dit vonden we allemaal wel mooi. Het was ook heel goed geacteerd en de sfeer zat er zeker in. Je moest heel goed mee zijn in het begin anders ging je niet meer mee zijn met het verhaal, dit vonden we wel jammer. We vonden het allemaal soms heel langdradig. Je was plots ook niet meer mee met wie ze ging trouwen of wat er allemaal gebeurde op de feesten en waarvoor ze die feesten hielden. We vonden het wel een interessante film maar als je niet tegen bloed kan, zou ik het niet bekijken. In de film konden we ook zien hoe de mensen in die tijd leefden in de adellijke stand. Ik vond het wel jammer als je even niet mee was, moest je dan terugspoelen om terug mee te zijn, maar dit was het enige negatieve. De film is zeker een aanrader als je houdt van drama en historische films.
We geven het een 3.5 op 5 de film.
annelore.taillieu
- 1 berichten
- 0 stemmen
12 mei 2022, 17:28 uur
De regisseur van de film is Shekhar Kapur. De film is geschreven door Michael Hirst. Het belangrijkste personage, Elizabeth I, wordt gespeeld door Cate Blanchett. In de film zijn acteurs Kathy Burke, Joseph Fiennes en Richard Attenborough ook te zien. De film Elizabeth I is een Britse biografische dramafilm over de 16e eeuw en bevat veel historische elementen.
De première van de film was op 8 september 1998. Op deze datum werd ook het 55e internationale Filmfestival in Venetië gehouden. Een filmfestival wordt gehouden om film te promoten. Dit wordt meestal gedaan bij premières van films, ook de makers van Elizabeth deden dit. Later waren er nog twee premières, de ene in Londen, op 2 oktober 1998 en de andere was op 13 oktober 1998 in de Verenigde Staten. Elizabeth I werd uitgebracht in de bioscopen op 23 oktober in hetzelfde jaar van de première. De film werd op kritisch en commercieel vlak succesvol bekeken.
Elizabeth is het hoofdpersonage en ze wordt dan in de loop van de film nog koningin van Ierland, Frankrijk en Engeland. Koningin Mary I is de halfzus van Elizabeth en is de koningin in het begin van de film en in de loop van de film wordt ze vervangen door haar halfzus, Elizabeth. Robert Dudley en Francis Walsingham zijn Engelse staatsmannen. Francis was één van de belangrijkste adviseurs van koningin Elizabeth.
Mary is overleden aan een tumor. De tumor bevond zich in haar baarmoeder en ze wist dat ze niet meer lang te leven had dus moest ze wel een opvolger hebben. De opvolger is dan uiteindelijk Elizabeth geworden maar er was één probleem: zij was voor de prostestanten en Mary, haar stiefzus, was voor de katholieken waardoor er een conflict is ontstaan in de familie en ook in de gemeenschap. Elizabeth moest beloven om voor de rooms-katholieken te kiezen, anders mocht ze geen koningin worden. Nog voor Mary’s dood werd Elizabeth vrijgelaten uit de gevangenis. Na het overlijden van Mary werd Elizabeth de nieuwe koningin, maar zij moest ook met iemand trouwen. Elizabeth wou trouwen met Robert Dudley maar ze mocht niet van haar dienaar. Later liet ze de Franse François komen, maar zij wou niet met deze hoffelijke man trouwen waardoor er dan een oorlog is ontstaan. Uiteindelijk heeft ze besloten om niet te trouwen en is ze maagd gebleven.
In de film praten ze oud Engels en dit vonden we allemaal wel mooi. Het was ook heel goed geacteerd en de sfeer zat er zeker in. Je moest heel goed mee zijn in het begin anders ging je niet meer mee zijn met het verhaal, dit vonden we wel jammer. We vonden het allemaal soms heel langdradig. Je was plots ook niet meer mee met wie ze ging trouwen of wat er allemaal gebeurde op de feesten en waarvoor ze die feesten hielden. We vonden het wel een interessante film maar als je niet tegen bloed kan, zou ik het niet bekijken. In de film konden we ook zien hoe de mensen in die tijd leefden in de adellijke stand. Ik vond het wel jammer als je even niet mee was, moest je dan terugspoelen om terug mee te zijn, maar dit was het enige negatieve. De film is zeker een aanrader als je houdt van drama en historische films.
We geven defilm 3,5 op 5.
macrobody
- 2232 berichten
- 1850 stemmen
15 oktober 2022, 17:51 uur
Ietsje minder dan het vervolg maar prachtig om te zien dat er in 500 jaar weinig is veranderd. Roddel en achterklap, verraad en bedrog. Over 500 jaar zijn er misschien films over wat er zich nu allemaal afspeelt op en rondom de koningshuizen. Ik neem aan dat men dan weer gewoon kan zeggen en maken wat ie wil, dat hoop ik althans voor die mensen van de toekomst.
FlorisV
- 1713 berichten
- 718 stemmen
17 januari 2023, 23:35 uur
Visueel indrukwekkende verfilming van de machtspolitiek rondom troonopvolger Elizabeth na de dood van Hendrik VIII. Prachtige makeup en kostuums met fraaie decors en veel aandacht voor detail. Van Cate Blanchett is een echte roodharige gemaakt, compleet met lichte, rossige wimpers en wenkbrauwen. Tsja je hoeft alleen maar naar de poster hierboven te kijken, prachtig.
Dan het verhaal. Ik zou het niet weten zelf maar kennelijk is er nogal een loopje genomen met historische acuratesse. Maar als het gaat om de vraag, vermaakte het of niet, dan heb ik er gemengde gevoelens over. Sommige dingen voelen wat afgeraffeld aan en men lijkt te veel erin te willen stoppen. Aanvankelijk de strijd tussen protestantisme en katholicisme maar dit wordt verdrongen ten faveure van de machtsstrijd waarbij belangrijke buitenlandse spelers uit Frankrijk en Spanje betrokken zijn. Uiteindelijk krijg je vooral het idee dat adviseur Walsingham (Rush) eigenlijk gewoon alles regelt en Elizabeth figurante is in haar eigen toneelstuk. Dat staat weer in contrast met het moderne toontje dat men aan probeert te slaan.
Het gaat om een gegeven moment ook wel heel erg snel als allerlei koppen gaan rollen. En daar blijven teveel losse eindjes over. Hoe de Franse aanwezigheid in Schotland nu echt is opgelost, we komen het niet te weten. Waarom Spanje niet ook meteen oorlog is gaan voeren nadat hun ambassadeur vermoord is ook niet.
Er zitten ook zoveel personages in dat je het niet bij kunt houden. Kennelijk zaten bijvoorbeeld ook de paus erin en Philips II, nou ik heb het niet eens gemerkt.
Goede acteurs wel, met name Blanchett en Rush. Alleen met Richard Attenborough heb ik helemaal niets. Joseph Fiennes (Robert Dudley) loopt de casanova uit te hangen, ik ergerde me daar in het begin eigenlijk wat aan. Meer amusement komt van de decadente Fransoos die men probeert uit te huwelijken.
De film muziek doen soms aan heel oude films denken. In andere opzichten wil het een moderne film zijn, met dynamischer camerawerk en hintjes naar feminisme. Anachronisme is de film sowieso niet vreemd omdat bijv Mozart wordt ingezet tegen het einde als de haren eraf gaan. Een nogal bevreemdende scene, Elizabeth lijkt wel een Geisha met die witte schmink. Ik lees nu dat in werkelijkheid de koningin littekens op haar gezicht kreeg van pokken en deze gebruikte als camouflage. Haar haren en tanden verloor ze in latere jaren vanzelf. Zonde om zo iets weg te laten maar ja het duurt al 2 uur. Op naar deel 2, want daar is het nooit van gekomen.
Filmreiziger
- 393 berichten
- 336 stemmen
22 september, 22:18 uur
Sterk historisch drama over hoe Elizabeth aan de macht kwam. Wat geleerd en beeld gekregen bij een tijd die ik niet goed ken. Zeer goed in overtuigend acteerwerk. Ondanks dat de film wat ouder is, doet deze (qua filmstijl) niet verouderd aan. Wordt nooit langdradig. Ik houd normaal gesproken niet zo van de kostuumdrama's, maar deze heeft me toch meer dan 2 uur weten te boeien.
Weinig op aan te merken. Dit is deel 1. Kijk daarna vooral ook deel 2: Elizabeth: The Golden Age (2007), Dit eerste deel krijgt van mij 4 sterren.
Vorige1234Volgende